Moet ik een wedstrijd licentie nemen??

Op veler verzoek, hier een overzicht van wat je nodig hebt om welke wedstrijd te kunnen rijden. Voor veel wedstrijden heb je iets van een licentie of lidmaatschap nodig. Welke licentie (of lidmaatschap) je nodig hebt, verschilt per wedstrijd.

Twee Voorbeelden:

Startlicentie: €39,- direct knwu-lid, Startlicentie €35,- = €70,- (let op, alleen funklasse)

Amateurlicentie: €55,- knwu-lid via vereniging, Amateurlicentie €150,- Mylaps chip 1jr €27,- = €232,-

NTFU-lidmaatschap

Het NTFU-lidmaatschap is geen licentie, NTFU staat los van de KNWU. Met het lidmaatschap krijg je een verzekering die je kan inzetten bij schade na een valpartij. Dit is tot 1000 euro, dus met de huidige onderdelen prijzen en inflatie heb je net een spaak. Het is verder uit te breiden tot 10000 euro. https://www.ntfu.nl/ondersteuning/verzekeringen/fietsschadeverzekering

Waarvoor nodig: 

·         Korting bij toertochten;

·         Verzekering;

·         Wintercompetitie (kan ook met een KNWU licentie).

KNWU-licentie

Om een KNWU licentie te krijgen moet je KNWU basislid zijn. Deze kosten heb je dus boven op de kosten van je licentie. Voor de startlicentie (Funklasse) kan je rechtstreeks bij KNWU lid worden (€39,-) of kan je lid worden via een vereniging (€12,- zit dan verwerkt in de lidmaatschap kosten). Voor alle reguliere licenties ben je verplicht deze via een vereniging aan te vragen.

Vrijwel alle belangrijke MTB wedstrijden worden onder de vlag van de KNWU georganiseerd, internationaal is hier ook de link met de UCI. Met je wedstrijd licentie kan je vervolgens de landelijke XCO/XCM wedstrijden (in je betreffende leeftijdsklasse) rijden, maar ook bijvoorbeeld het NK marathon. De wedstrijden zijn terug te vinden op de kalender van de KNWU.

Verder kan je nog aanvullende dingen met je licentie, zo kan je bij marathons soms nog in het voorste wedstrijd vak starten. Het rijden van een keer een wegwedstrijdje of trainingskoers op Papendal is mogelijk. Bij MTB etappe wedstrijden en Grandfondo’s/cyclo’s in Frankrijk is het opsturen van een medische keuring verplicht, je wedstrijd licentie wordt hiervoor ook geaccepteerd. In de Duitse XC zomercompetitie van het Ruhrgebied (NRW-Cup) kan verder ook nog met je KNWU licentie gestart worden in de licentie klasse. Hieronder staat een overzicht van de verschillende licenties. De meeste zullen waarschijnlijk een amateurlicentie nemen.

·         Startlicentie (alleen nationaal); 35 euro

o   Nodig voor clubwedstrijden

o   Nodig voor FUN-klasse (dit zijn maar weinig wedstrijden)

o   Te gebruiken bij wintercompetitie

o   Kosten bovenop basislidmaatschap en een leeftijd hoger dan 23 jaar

·         Amateurs en master 150 euro

o   Nationale kampioenschappen, naar keuze:

§  voor Amateurs

§  voor Masters (als je de UCI-code “Masters” op je licentie en de juiste leeftijd hebt)

o   Districtskampioenschappen

o   Categorie I wedstrijden (ook masters)

o   Categorie II (ook voor masters)

o   MTB 3-Nations Cup wedstrijden (ook masters)

o   Categorie IV wedstrijden

o   Nationale wedstrijden in het buitenland (als je de UCI-code “Masters” op je licentie hebt)

·         Sportklasse 130 euro

o   Veel hetzelfde als hierboven staat bij amateurs, het niveau zou alleen lager zijn volgens de beschrijving op KNWU.nl.

·         Elite (zonder contract) 323 euro

o   Veel hetzelfde als hierboven staat, het niveau zou alleen hoger zijn volgens de beschrijving op KNWU.nl.

Verder moet je nog rekening houden dat de inschrijving per wedstrijd ook nog een paar euro kost.

Chip

Om aan wedstrijden mee te doen van de 3-nation cup, of andere KNWU-wedstijden heb je een chip nodig van mylaps. Dat rooie ding aan je vork waardoor je iedereen kan laten zien dat je serieus bent… Dit is gekoppeld aan een tijdsperiode na de activatie van de chip

Kosten

·         1 jaar: 27,00

·         2 jaar: 49,95

·         5 jaar: 99,95

Geen licentie

Toch zijn er ook nog wel open wedstrijden waar geen licentie voor nodig is. Deze worden helaas wel steeds schaarser. Binnen NL zijn dit meestal de wedstrijden met een marathon/cyclosportief karakter. Voorbeelden zijn; Marathon Amerongen of De Hell van Groesbeek. Let wel op dat de verzekering dan gewoon verwerkt zit in een wat hoger inschrijftarief.

In de Benelux zijn daarnaast vrijwel alle mtb marathons zonder wedstrijdlicentie te rijden. Voorbeelden zijn; Vulcanbike Daun (DE) of Raid Haute Fagnes (BE). Wel kan je bij sommige (meestal de wat grotere) marathons met een wedstrijdlicentie in het voorste start vak staan. Omdat je dan direct in een wat sneller groepje zit en eventuele files voor bent, kan dit dan wat voordeel opleveren. Ook de Duitse XC zomercompetitie van het Ruhrgebied (NRW-Cup) heeft een klasse waar zonder licentie gereden kan worden.

Reacties