Verslag MTBA marathonkampioenschap, "Battaille des Ardennes"!

Afgelopen weekend stond de chrono "Battaille des Ardennes" op het programma, welke weer het label officieel MTB-Arnhem Marathonkampioenschap kreeg. Vanwege het succes van vorig jaar stond ook dit jaar camping Tultay met BBQ gepland. Door de wat mindere weersvoorspelling en wat andere slechte smoezen waren er dit jaar helaas flink wat afzeggingen. Uiteindelijk zaten we met zes man (en één vrouw) aan de Belgische bieren. De weergoden waren ons 's avond iig gunstig gestemd met een heerlijk avond zonnetje. Gezelligheid ten top natuurlijk!

De volgende morgen was het een beetje bewolkt, maar gelukkig droog en niet koud. Vanwege de geplande start om 10:00 lekker uitslapen en rustig ontbijten, waarna we (met wat speurwerk) de 8km naar de start rustig hebben gefietst. Bij de start was Robin inmiddels ook aanwezig waardoor het kampioenschap tussen zeven bikers zou gaan.

En de psychologische oorlogvoering begon dan ook direct na de start. Joost van G was nog heel even met zijn camelback bezig terwijl de rest al was gestart. Op de steile asfalt klim na de start werd door iedereen even netjes op 85% gereden zodat Joost (op 100%) weer bij kon komen.. ;-) Niet snel daarna doken we het bos in en begon de eerste offroad klim. Slalommend om wat toerders sloeg Kex meteen een gaatje, 'de koers was gestart'. Joene kon het gaatje naar Kex nog dichten, maar zo hadden Jeroen en Jeroen toch al een gaatje op Robin met kort daarachter de rest van de mannen. Aangezien nu twee zwart-oranje mannen op kop reden, gevolgd door het SL-bikes blauw-wit, werd besloten even samen te werken om het gaatje nog wat te vergroten.

Het weer was prima en eigenlijk prachtig bike weer, helaas was het parcours niet helemaal droog en was het zo nu en dan ook behoorlijk glijden. De modder was gelukkig niet zodanig dat het invloed had op het betere schakelwerk.

En zo werden de kaarten langzamerhand geschut. Gijs vond aansluiting bij Robin, en Rik had een maatje gevonden in Joost. Daar achter had Thijs al aangegeven dat het de eerste marathon sinds een tijd was en het doel dus voornamelijk netjes uitrijden. Voorop bleek inmiddels dat Kex vandaag super benen had, Joene moest in de klimmen telkens net iets te diep gaan waardoor hij na circa 1,5uur besloot Kex op een lange klim toch maar te laten lopen.

En helaas sloeg daarna de pechduivel toe voor Kex met de superbenen. In de daarop volgende afdaling kwam Kex namelijk rennend Joene weer tegemoet :-), omdat hij de afslag had gemist. En vrijwel direct daarna liet een beschermingsplaatje van het frame los en zorgde voor vastgeslagen ketting. Inmiddels zat Kex wel weer op de fiets en zat nu te dubben hoe het gat van 100m naar Joene weer dicht te  rijden, toen niet veel later een witte substantie tegen binnenkant been begon te sputteren.. "lek".. Vergeefs twee patronen erin gejast, toen Kex toch maar besloot een binnenband erin te leggen. Snel pompje pakken.. oei pompje zit nog op mijn andere fiets. Niet lang daarna kwam Robin gelukkig langs.. Kex: Robin heb je een pompje bij je? Robin: Nee, helaas.. 

Inmiddels had Joene geen idee dat Kex pannen had en bleef koersen alsof de duvel hem op de hielen zat. En was het weer ouderwets op karakter naar boven rijden aangezien dat het enige was wat er aan het eind nog in zat. Na wat loopwerk, wat pompen bij een verzorgingspost kon Kex het op de langzaam leeg lopende band toch nog rondbollen. Gijs lag na een pompsessie van Kex even virtueel op de derde plaats, maar kon de superbenen toch niet voor blijven waardoor Kex toch nog 3e werd. Robin had mazzel en kon door de pannen van Kex opschuiven naar een tweede plek (de vraag blijft natuurlijk of Robin echt geen pompje had ;-) Joost en Rik hebben goed samengewerkt en konden circa 50km samen oprijden, waarbij Joost in de afdaling vaak een klein gaatje moest laten en deze in de klim weer kon dichten. Helaas was de marathon voor Rik net iets te lang (of kwam het doordat hij de ski-piste op de grote plaat omhoog reed? ;-) Rik moest aan het eind Joost toch laten lopen, waardoor deze op het eind nog een gaatje kon slaan. Quote van Joost: Ohw zijn we er al, had van mij nog wel een rondje gemogen.. <<dan moet je harder fietsen Joost ;-)>> En even later kwam als hekkensluiter Thijs ook netjes over de finish gerold.

Daarna gingen de hemelsluizen nog heel even open, zodat we in de regen richting de douches op de camping konden koersen. Gelukkig hadden we de mazzel dat we het inpakken in de zon konden afsluiten. Mannen het was weer een FANTASTISCH weekend!!

Uitslagen:
1. Jeroen B.
2. Robin S.
3. Jeroen K.
4. Gijs G.
5. Joost v G.
6. Rik G.
7. Thijs B.

Reacties

  1. Leuk verslag! En tsja degene die als eerste over de finish rijdt is de winnaar en uit dezelfde categorie, het blijft een materiaalsport. Het was ook een opportunistische keuze om met dit weer op racesports in de Ardennen te gaan rijden. Deze keer verkeerd gegokt. Bovendien gezien de resultaten dit seizoen een terechte winnaar.

    De zenuwen van het alleen op kop rijden gierden me zo door de kop dat ik de eerste de beste afslag in een lange afdaling op het zwaarste verzet staand en stampend zo voorbij vloog. Nondeju wat heb ik op mezelf gescholden. 😀

    Maar ondanks de lage opkomst was het gezellig en een dikke koers met een clubkampioen op een bijzonder mtb-waardig parkoers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verslag van een echte battle!

    Heb nog een vraagje: wie kent een carbonreparateur in de buurt van Arnhem?
    Het metalen plaatje waar het wiel op hoort te klemmen moet er opnieuw worden ingelijmd....
    Een berichtje hier of op markdijk at yahoo punt com is erg welkom (verdriet is er al, paniek dreigt)
    Groet, Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @mark: Carbonreparatie punt nl? snders kun je zelf 2 componenten lijm gebruiken. Maar optie 1 is met garantie..

    Verder mooi verslag en leuke koers zo te horen! Goed geantwoord ook op joost zn opmerking haha.

    Vlg mij was ik er 1 met de slechte smoes, maar gelukkig wel thuis gebleven;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De aansluiting van mij en Robin was maar heel kortstondig helaas! Maar mooi verslag hoor. En Kex inderdaad superbenen, stoof me zelfs met een leegloper voorbij op de laatste f*ck klim ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Metalen plaatje lijmen heb ik zelf al een keer gedaan. Ik heb de lijm ook nog en tevens klemmen. Is makkelijk zelf te doen.

    Verder mooi verslag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk verhaal weer. En jammer Kex dat je super- benen niet hebben geleid tot de overwinning. Ben het met je eens voor wat betreft Joene voor het hele seizoen, maar het jouwe is ook super tot nu toe! Rest van de mannen ook kudoos want als ik het zo hoor waren de omstandigheden niet mals. Hoop er volgende keer bij te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed verhaal, volgend jaar ben ik er weer bij, al was het maar voor de bbq!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi verhaal, prachtig parcours en goed om mee te beginnen na een lange tijd niet zoiets te hebben gereden. Nu nog wat meer hardheid in de benen kweken om een beetje bij te blijven. Op naar de volgende marathon dus. BBQ en de heerlijke biertjes waren super, nogmaals dank daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vet parcours (zowel letterlijk als figuurlijk)! Mijn inspanningen om de 2 J's te volgen de eerste 15 km heb ik in het tweede deel moeten bekopen. Maar met enig geluk toch nog net tweede kunnen worden:) @Kex: je had het toch over patronen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten